DELAVNICA DRUŠTVA »BIOEXO« Z EKSOTIČNIMI ŽIVALMI

V ponedeljek, 29.5.2017, so dijaki iz 3.aGTT, 3.bGTT in 3. PV razreda imeli »bližnja srečanja« z živalmi, ki se jih večina izmed nas boji. Obiskala sta nas ga. Nika Leben in Aleš Abram iz društva ljubiteljev eksotičnih živali »Bioexo«. Izvedla sta naravoslovno delavnico, v kateri so bile predstavljene izbrane vrste plazilcev, pajkovcev, žuželk in glodalcev.

Dijaki so najprej prisluhnili predavanju o  biologiji posameznih živali (osnovne telesne značilnosti, hranjenje, razmnoževanje, življenjsko okolje v naravi, ekološki pomen vrste), nato so se preizkusili s pristopi pravilnega rokovanja z živalmi. Mnogi med njimi so tako prvič prijeli v roke bradato agamo, kraljevega pitona, madagaskarskega ščurka, činčilo… in predsodki ter drugi neutemeljeni strahovi so kar izginili…

Društvo povezuje ljubitelje eksotičnih živali, zato je njegova poglavitna naloga tudi delitev svojega znanja pri oskrbi eksotičnih živali. Seznanjajo se z novimi dognanji, novostmi na področju opreme in nege, spremljajo zakonodajo na tem področju ter obiskujejo sejme v tujini. Dijaki in učitelji spremljevalci smo bili dodatno obveščeni, da pri lastništvu eksotičnih živali je potrebno ozaveščanje problema nedovoljene trgovine z živalmi, pri tem je še posebej problematično pobiranje ogroženih živalskih ali rastlinskih vrst iz narave. Zato se mora vsak lastnik živali seznaniti z veljavno slovensko zakonodajo, upoštevati njena določila ter biti odgovoren do narave.

Biti lastnik hišnega ljubljenčka oz. eksotične živali je odgovornost. Žival potrebuje popolno oskrbo in nego, kar je pogosto povezano z velikimi finančnimi stroški. Vsak, ki razmišlja v tej smeri, mora temeljito oceniti lastne zmožnosti, čas in tveganja, ki jih prinaša taka vrsta odločitve.

Košček narave v steklenem prostoru, terarij ali akvarij, nam da možnost, da za hip podoživimo džunglo, puščavo ali tropski deževni gozd. Živali ta občutek dopolnjujejo, brezpogojno nas sprejemajo, težko nas pričakujejo že na domačem pragu, pogled nanje nas razbremeni in razveseli. Zato ni nič nenavadnega, ne glede na vrsto živali, ko ta postane dragocen »družinski član«.

Kristina Glavina

(Skupno 266 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost