3. LTT – aktivnosti učenja, poučevanja in usposabljanja v Franciji, na Lycée de Hotelierie et Tourisme, Bordeaux-Talence od 9. do 16. oktobra 2022

V ponedeljek, 10. 10. 2022, smo imeli udeleženci celodnevne aktivnosti na šoli Lycée de Gascogne Hotelierie et Turisme. Jutro smo pričeli s francoskim rogljičkom in kavo, potem pa nadaljevali s predavanjem. Gospa Julie B. Oviedo, vodja trajnostnega turizma v Bordeaux, nam je predstavila politiko trajnostnega turizma mesta ter izzive za prihodnost. Sledile so predstavitve udeležencev, ki so predstavili okoljske ter naravovarstvene akcije v svojih državah. Dijakinje Maruša, Valerija, Nika in Mariell so opisale odmevne okoljske akcije v Sloveniji, na območju Slovenske Istre ter aktivnosti naše šole.

Kosilo smo si postregli v šolski restavraciji. Po kosilu smo se vrnili v predavalnico, kjer je takoj sledilo predavanje učitelja kuharstva Lionela Beylata o trajnostnem načinu priprave jedi. Popeljal nas je skozi kratko zgodovino kuhanja, seznanil s francoskimi kuharskimi mojstri ter z nekaj idejami ponovne uporabe starega kruha oziroma krušnih drobtin. Po njegovem predavanju so se dijaki razdelili v manjše skupinice in v šolskih kuharskih učilnicah preizkusili svoje kuharske veščine, pripravljali so jedi s čim manj odpadne hrane. Profesorici Nataša in Manica pa sta se pridružili pouku vodene degustacije vin.

Pred večerjo nas je pozdravila ravnateljica ga. Marie-Line Kholler. Okusna »finger food« večerja, ki so nam jo pripravili in postregli dijaki, je bila hkrati tudi prijetno večerno druženje.

V torek, 11. 10. 2022, smo se po zajtrku zbrali v šolski avli in se  kljub sivemu vremenu odpravili na ogled mesta Bordeuaux. Najprej smo se ustavili na obrobju, tik ob »La Ciudad del Vino«, moderni zgradbi, v kateri potekajo degustacije vin in razstave ter prireditve povezane z vinom. V bližini stavbe je manjša maketa tega mestnega predela. Od tu smo se peš napotili v »Garage Moderne«, mesto namenjeno popravljanju avtomobilov, koles, reciklaži, izdelovanju, razstavljanju ter druženju. Garage Moderne nekoliko spominja na ljubljansko Metelkovo in Center ponovne uporabe. Zastarelim stvarem skušajo dati nov pomen in jih uporabiti, zapuščeni, veliki hali pa nov pridih življenja. Znotraj garaže se nahaja manjša kuhinja, kjer pripravljajo in dostavljajo obroke revnejšim prebivalcem mesta. Tudi mi smo imeli v garaži kosilo, kar je bila zanimiva izkušnja. Od tu smo se s tramvajem peljali v center Bordeauxa, kjer so nam dijaki gostujoče šole pripravili zanimivo vodenje po mestu in njegovih zanimivostih. Razdeljeni v dve večji skupini smo dobili različne naloge, na koncu pa smo reševali tudi kviz. Naš ogled smo pričeli pri spomeniku posvečenemu žrtvam francoske revolucije (Monument aux Girondins). Sprehodili smo se mimo Gran Teatro de Burdeos  do »Place de la Bourse«, kjer smo si ogledali odsev mogočnih stavb na vodi  kot nekakšno vodno ogledalo. Ogled smo zaključili pred stolnico sv. Andreja (Cathédrale Saint-André). Po zaključenem ogledu smo si privoščile kavico ter (pre)kratko nakupovanje na ulici sv. Katerine (rue Sainte Catherine), ki je s 1200 metri najdaljša ulica v Evropi.

V sredo, 12. 10. 2022, smo se prebudili v sončen dan. V šoli smo imeli delavnico, v kateri smo iskali rešitve in ideje za bolj trajnostna mesta ter podnebju prijazen razvoj. Svoje ideje in rešitve smo predstavili z video posnetki. Kosilo so nam tokrat skuhali in postregli dijaki v šolski restavraciji. Sledil je obisk parka »Parc Peixotto«. Park ni zgolj prostor za rekreacijo, druženje ali sprostitev, pač pa tudi prostor za trajnostni razvoj. Na potkah skozi park rastejo številna drevesa, rože in živijo  zaščitene živali.

V četrtek, 13. 10. 2022, smo se sprehodili po mestnem parku, Jardin Public. Vodil nas je g. M. Berger, ki vodi ekološki menedžment mestnih parkov in vrtov. Tu uspeva več kot 3000 avtohtonih rastlinskih vrst in tudi tujerodnih, eksotičnih  rastlin iz severne Amerike, Kitajske in Japonske. Sledil je sprejem v  mestni hiši Bordeaux Metropole. V popoldanskem času pa smo obiskali center za nadzor nad poplavami, RAMSES Center, Flood Control System. Metoda nadzora nad poplavami se uporablja za zmanjšanje ali preprečevanje škodljivih učinkov poplavnih voda, saj podnebne spremembe povzročajo intenzivnejše padavine.

V petek,14. 10. 2022, smo se odpeljali v mesto Bordeaux v center ponovne uporabe, Atelier D`eco Solidaire. Seznanili smo se z njihovimi dejavnostmi, prodajo in obnovo rabljenih predmetov. Številne predmete preoblikujejo v prave umetnine ali unikatne kose pohištva.  Deležni smo bili tudi delavnice, kjer smo iz odpadnih materialov izdelali lične denarnice. Kosilo smo imeli v centru mesta, v restavraciji, ki pripravlja jedi iz živil lokalnih pridelovalcev.

V soboto, 15.10. 2022, smo odšli na celodnevni izlet, v Arcachonski zaliv  v regiji Akvitanija, cca 60 km SZ od mesta Bordeaux . Na poti smo se ustavili v ribiški vasici Maison de I’Huitre, znani po gojenju ostrig. Ogledali smo si muzej in se sprehodili po vasi. Sledil je ogled parka v mestu Arcachon. Vrhunec dneva pa je bil vzpon na najvišje sipine v Evropi – La Dune Du Pilat. Uživali smo v čudovitih  pogledih na atlantsko obalo. 

V nedeljo, 16.10.2022, pa smo se zbudile v sončen dan, ki smo ga izkoristile za ogled starega mestnega jedra Bordeauxa in za nakup turističnih spominkov. Domov smo prišle v poznih večernih urah, utrujene, vendar polne lepih vtisov in spominov.

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost