Svetovni dan turizma 27. 9. 2024

Tudi letos smo na naši šoli obeležili svetovni dan turizma, ki smo ga praznovali 27. septembra. Letošnja osrednja tema dneva je bila »Turizem in mir«, ki v teh nemirnih časih nosi pomembno sporočilo – poziv k miru po vsem svetu. Dijaki 4. letnikov so za dijake 1. letnikov organizirali voden ogled Izole ter pripravili razstavo, s katero so ozaveščali o pomenu in vplivu turizma.

K praznovanju svetovnega dneva turizma smo povabili našo nekdanjo dijakinjo, Suzano Todorović, danes eno najuspešnejših slovenskih dialektologinj. Predstavila je svojo raziskovalno in pedagoško pot ter z dijaki sprožila zanimivo razpravo. Njeno obširno znanje je bilo dragocena popotnica za mlade, ki so z navdušenjem sodelovali v pogovoru.

Na naše vabilo se je odzval tudi Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran ter Turistično združenje Izola. Pripravili so zanimiv pogovor z Jožetom Jamškom, nekdanjim tehničnim direktorjem Delamarisa in Droge, ki je z zgodbami in anekdotami osvetlil pomemben del nesnovne dediščine Izole. Pogovor je spretno vodila muzejska svetnica Nadja Terčon, ki je s svojim strokovnim znanjem poskrbela za izjemno vsebinsko obogatitev dogodka.

Tjaša Likar iz Turističnega združenja Izola pa je predstavila inovativne načine, kako se lokalna kulturna dediščina vključi v sodobne turistične produkte. Poleg dijakov so se dogodka udeležili tudi zunanji gosti, ljubitelji kulturne dediščine in lokalne zgodovine, ki so dogodek pozdravili z velikim zanimanjem.

(Skupno 7 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost